Za měsíc se mi do ruky dostane poměrně velké množství komiksů, především pak těch zahraničních, které vycházejí ve Spojených státech a v Kanadě. Už nějakou dobu mi vadí, co vidím. Já vím, že je to v komiksu dlouho a už se na to psaly sáhodlouhé studie, ale musím si také rýpnout. Americké komiksy, komiksy superhrdinské především, jsou sexistické. Ženy jsou zde pouze s ňadry, o kterých si většina normálních žen může nechat jen zdát, a to jak z hlediska jejich velikosti, tak i plnosti a pevnosti. Všechny komiksové ženy od Marvelu a DC, ale i od Dark Horse nebo Image Comics, jsou ženy velmi vyvinuté, jsou velmi tyto přednosti odhalovány, ale nikdy nevidíme nic, co bychom neměli. Tím myslím samozřejmě bradavky.

Nechápu, co je na bradavkách tak špatného, ani proč by je neměli děti či dospělí vidět. Dítě vidí doma svou matku, když jde z koupelny a její prsa může zahlédnout. Je to naprosto normální. Ňadra jsou součástí ženského těla. Přesto se kreslíři mainstreamových studií, kterými jsou všechny čtyři výše jmenované, brání tomu, aby na jediném panelu byly bradavky. Proč? Já vlastně nevím. Prsa zde jsou ukázána v celé své velikosti a nahotě, ale bradavky jsou vždy překryty. Většinou dost neuměle dlouhými vlasy, kusem látky, která příhodně vane ve větru, naposledy mě zaujala koňská hříva. Proč? Pořád se musím ptát proč? Na stránkách komiksu se odehrávají sexuální scény. Samozřejmě nijak explicitní, ale je jasné, o co jde. Stejně tak je komiks plný sexistických a sexuálních narážek. Nahota je však zakázána. Podle všeho jsou bradavky tím posledním, co nás chrání před morálním zhroucením.

Neříkám, že by měl být komiks plný sexu (podobně by se to dalo adaptovat i pro literaturu či film, atd.). On už tu ten sex totiž je. Myslím, že by bylo mnohem přirozenější, kdyby se zde nahá žena, klidně i muž objevili, protože anatomie lidského těla mi přijde naprosto bezpečná, co by se zde nemělo objevovat, to jsou právě sexuální scény. No, ono nemělo objevovat. Nemělo objevovat, pokud budeme nadále přijímat podobně šílené morální kodexy o přístupnosti, alespoň ty americké. Sex ano, neexplicitní, nahota ne, protože ta je horší než neexplicitní sex. Naprostý nesmysl. Osobně jsem zastáncem realismu, v tomto smyslu, nejsem ani proti naturalismu, neboť ten také patří k životu, ať si říkáme co chceme. Možná proto je krev u Marvelu i DC (a nejen u nich) sem tam černá. Násilných scén je zde spousta, hlavy létají, ale nic z toho není skutečné, pokud je krev černá. Naprosto zcestné úvahy, kterým nerozumím. Neřeší nic. Dítě, když se odře, taky z něj neteče dehet, ale krev. Proč by si dítě mělo číst o násilných scénách, mělo se na ně prostřednictvím komiksových panelů dívat, ale mělo si myslet, že hrdinům a záporákům neteče krev, ale stříká z nich nějaké černé svinstvo? Autoři sami by se měli nad sebou zamyslet, což je také důvod, proč to píšu. Černá krev patří do černobílého komiksu, nahota patří k lidskému životu. Nechci tvrdit, že zde nejsou hranice, kdy dítě určitého věku by nemělo nějaké výjevy vidět, ale podle mě to rozhodně nejsou odhalené bradavky nebo pohled na krev.

Tímhle příspěvkem jsem hlavně chtěl dát podnět k zamyšlení a podpořit všechny tvůrce, kteří chtějí jít svou cestou, chtějí kreslit ženy v celé jejich kráse, pokud to příběh vyžaduje, stejně jako chtějí mít panely rudé, když teče krev. Dělejte to podle sebe a nenuťte se do nějakého špatného vzoru. Amerika je v tomhle pokrytecká. I proto v některých chvílích musím uznat, jak je evropská tvorba, nejen ta komiksová, mnohem realističtější a v některých ohledech vyloženě lepší, pokrokovější.