Už je to nějaká chvíle, co jsme se s přítelkyní dostali na „Merde Tour“, které proběhlo v rámci projektu scénického čtení s názvem LiStOVáNí. V Českých Budějovicích Lukáš Hejlík spolu s Věrou Hollou vystoupili 15. května tohoto roku a s nimi přijel samozřejmě i Stephen Clarke, autor knih Merde.
Bylo to naše první LiStOVáNí, a tak jsme vlastně nevěděli, co pořádně čekat, ale musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen tím, co se nám dostalo. Lukáš Hejlík je skvělý bavič, což bych do něj nikdy neřekl, ale naživo byl skutečně výborný. Spolu s Věrou se postarali o skvělou dramatizaci poslední Clarkovy knihy ze série Merde, ale díky tomu, že byl na místě přímo i autor, mluvilo se i o dalších jeho knihách.
Trochu mě překvapilo, jak málo otázek padalo. Později jsme zjistili, že to bylo hlavně tím, že Clarkovy knihy rozhodně nečetl každý, kdo se na scénické čtení dostavil. Lidé šli prostě proto, že je to kultura, že je to LiStOVáNí. Bylo vyprodáno a to je rozhodně pozitivní. Nás pak potěšilo, že během podepisování jsme si se Stephenem mohli vyměnit pár slov osobně. Ti Angličané prostě mají kouzlo osobnosti.
Na akci se daly dokoupit všechny Stephenovy knihy, čehož jsme také využili, protože nám ještě asi jedna nebo dvě do sbírky chyběly. Akce byla celkem úspěšná, ale především je to skvělý způsob, jak se seznámit s literárním dílem a „číst“ ho trochu jiným způsobem.
Příspěvkem tak hlavně chci upozornit na to, že zde něco jako LiStOVáNí existuje a že vám  to může přinést naprosto nový a zajímavý kulturní zážitek, při němž se navíc setkáte s lidmi, jež byste asi normálně nepotkali. Co si budeme povídat, hlavní impuls pro to, abychom šli, byla přítomnost Stephena Clarka.
O LiStOVáNí se více dovíte na oficiálních stránkách.