Dokoukal jsem celou sérii Rockyho a prostě si nemůžu pomoct a musím se podělit o dojmy. Je to naprosto skvělá série v tom smyslu, že se dokážete sžít s hrdinou a hlavně s ním prožívat celý jeho život. Díky tomu, že Sly Stallone natáčel tuhle sérii v průběhu celkem 30 let, může Rockyho poznat jako naprostého boxerského amatéra, jako hvězdu a také jako starce, který má svou restauraci. Sledujeme s ním jeho prohry a jeho výhry a nakonec s ním odcházíme do důchodu.

Sylvester Stallone zde vytvořil postavu, která je ikonická a byl to v podstatě on, kdo formoval sportovní film a jeho pravidla. Tohle se mu prostě nemůže vzít. Co ale dokázal vytvořit naprosto úžasně, a co je důvod toho, proč jsem na začátku šestého filmu doslova řval a tekli mi krokodýlí slzy, je skutečnost, že propojil sport s romantikou, a to naprosto geniálním způsobem. Ona je to celkem obyčejná romance, jen je v ní boxer, který se chová tak, jak se chová, ale nechce nic jiného, než udělat dojem na krásnou ženu, která ho uhrane.

No dobře, je to trochu jinak. Adrian není až tak nádherná žena, vlastně je celkem obyčejná, ale v tom je krása její postavy a podstaty toho příběhu. Adrian je naprosto obyčejná holka, do které se zamiluje chlap, co toho od života moc nechce. Spokojí se s málem. Malý dům, dvě želvy, případně pes. Tohle je život, co mu stačí. Ale chce mít top jedno podstatné – lásku. Právě tohle se mi na Rockym líbí nejvíc. Jasně, že je skvělé, když triumfuje, když se mu podaří z nikoho stát nikým, když obrovskými kroky vyskáče na Rocky Steps ve Philadelphii. Jenže pro mě je to nejkrásnější, že celých šest dílů miluje jedinou ženu a žádnou jinou.

Tohle je prostě krásná ukázka dokonalého vztahu. Není dokonalý v tom smyslu, že by se nehádali, ale právě v tom je jeho krása. Oni se hádají, nesdílejí stejné pohledy na svět, mají jiné sny, i když pravdy, sny Adrian jsou trochu stranou, ale sdílejí jedno podstatné – lásku. Tohle je prostě krásná ukázka tak ryzího citu, kdy oni za sebou stojí v dobrém i zlém, jsou schopni se radovat a odpouštět si, že jsem prostě nemohl jinak a na začátku šestého dílu jsem musel dát průchod emocím.

Neviděl jsem šestý díl poprvé, ani předchozí filmy jsem neviděl poprvé, je to pro mě dětská klasika, ale v posledních dnech jsem se konečně dostal k tomu, že jsem se k sérii vrátil. Všech šest filmů mě prostě emocionálně tak dokonale vyčerpalo, že jsem zapomněl na své rozčarování z Lynchových filmů. V Lynchově případě je sledování většiny jeho tvorby v krátkých časových úsecích téměř smrtící. Filmy s Rockym nejsou dokonalé, mají spoustu chyb, ale nemůžu je nemilovat. Je to dáno tím, že jsem je jako malý chlapec viděl opravdu hodněkrát, ale také tím, že i dnes mě okouzlují. Miluji ty filmy a je to pro mě jedna z nejlepších sérií, jaké kdy byli stvořeny.

Je až neskutečné, jak se člověk dokáže upoutat k filmové postavě a pak s ní prožívat její osudy. Když Rocky vzpomínal na Adrian v posledním filmu, trpěl jsem s ním. Tohle je prostě krása filmu a člověk nemůže než ho milovat. Milujte filmy a dívejte se na něj. Milujte knihy a čtěte je. A milujte i komiksy. Příběhy jsou na životě krásné, a tak je prožívejte. Sami, nebo zprostředkovaně. Nádherné je obojí.

P.S.: Možná si říkáte, co asi znamená to ZŽAZH v titulku, ale tak asi je podle čísla jasné, že podobných článků bude víc. Zatím si tu zkratku nechám jako tajemství a sem tam přidám nějaké podobné zamyšlení/myšlenkové zvracení.