Posledních pár dní bylo celkem náročných hlavně pracovně. Člověk by nevěřil, jak je unavující se během několika málo hodin vydat do Prahy a zpátky. Skoro šest hodin na cestě a vlastně jen dvě hodiny na pracovní schůzce. Je to takové nevyrovnané. Ale pracovní schůzka dopadla dobře, takže vlastně úspěch. Jen jsem ve čtvrtek už nebyl schopen dělat nic jiného. Co je ale pozitivní, to je skutečnost, že pokračuji v již druhé korektuře románu „Nikdy se nepřestala usmívat“. Nebo spíš novele? Jeden můj kritik psal, že 170 stránek knihy „Mrtví kráčí po zemi“ je vlastně pouze krátká novela. Takže „Nikdy se nepřestala usmívat“ bude vlastně také taková krátká novela, protože počet stran bude velmi podobný. Když už tu zveřejňuji nějaké ty recenze, tak rovnou přidám celý negativní komentář, který jsem na svou knihu měl. Od čtenáře, který četl ukázku (první a druhá kapitola vyšly na serveru Vlčí bouda, ale komentář byl k článku na stránkách Dagon):

Děláte si srandu? Ještě přeci není apríl! Krátká novela o necelých 170 stranách nejlepší kniha loňského roku? Možná je Martin Štefko váš kámoš, ale tohle jste přepískli. Já teď četl ukázku na Vlčí boudě a málem to se mnou seklo. Už z prvního odstavce chytám kopřivku, z toho nespisovný čecháčkovského nářečí, jako například slova: „takovej, vířej, cejtí.“ V dalších větách, cituji: „který velmi pomalejma pohybama nahradím čerstvejma, ještě nevystřílenejma.“(autor myslí náboje). A z takových slov se mi chce blejt, vlastně blít. Baví mě česká fantastika, mám rád postapo i zombie, možná to má dobrý příběh a skvělou pointu, ale ta čeština to zabijí.

Nevidím moc důvod, proč se k tomu vyjadřovat. Čtenáři nesedl styl, beru to, ale trochu mi vadí, jak jsou lid hned nenávistní. To, co je podle všeho nespisovné čecháčkovské nářečí, je podle mě prostě nespisovná čeština, kterou se mluví. Na Moravě asi moc slyšet není, ale já ji slyším denně. Psát knihu celou v tomhle stylu byl čistě můj záměr už od začátku, protože jsem si představoval, že ta postava by tak mluvila i myslela. Jsem rád, že se najdou i lidé z Moravy, které to neirituje a nechce se jim blít. Stojí si za tím, že to má smysl pro atmosféru a pro prožitek, a to je asi to hlavní co jsem k tomu chtěl říct.

Jinak druhá korektura jde dobře, jsem skoro v půlce, dolaďuji chyby gramatické, ale mám poměrně dost poznámek k příběhu, kde bude potřeba něco doplnit, takže se děj určitě ještě doplní, ani ne tak změní. To, jak je veden, s tím jsem moc spokojený. Nebyl pak moc čas na prequel ke knize „Mrtví kráčí po zemi“, a tak jsem připsal jen pár stránek. Nejsem spokojen, jak to postupuje a jak se to vyvíjí, ale nedá se nic dělat, někdy nejsou věci tak skvěle, jak by jeden chtěl.

A teď už k článkům, co jsem tenhle týden publikoval. Nejprve ve Filmovém deníku:

Teď články na Comics Blogu:

A nakonec opět Necronomicon: