V předchozím příspěvku jsem se věnoval publikování svého románu. Úspěch se zatím pořád nedostavil, ale proto, že vím, že tohle bude běh na dlouhou trať a kdoví, jestli doběhnu do cíle, snažím se bojovat na více frontách. Anebo abych zůstal u zvolené metafory, běžím více zájezdů najednou. Tím druhým je snaha konečně vytvořit komiks, který bude kompletní, tedy nebudu mít v ruce pouze scénář, ale také ilustrace. A celé dohromady, budu mít v ruce první komiksový sešit z Black Valley.
Kreslíře k tomuto komiksu už sháním více jak rok, spíš rok a půl. Neúspěšně. Já vím, že tohle není záležitost, která je hned hotová. je mi jasné, že nakreslit 24 stránek není něco jednoduchého. Nějaké ty úspěchy se ale zdály vzkvétat. Jenže pak zase rychle uhnili. Měl jsem jednoho kreslíře, který měl vlastně asi rok na to, aby na tom dělal. Měl jsem od něj snad jeden jediný návrh, a to je všechno. Fajn, zkusil jsem někoho jiného, ale ani tady jsem neuspěl. Ale chtěl jsem mu dát šanci, a tak jsem zase počkal. Mezi tím se ozval první kreslíř, že by se na to rád vrhl a přece jen to dělal. Zůstal jsem u toho, že jsem ale dal možnost druhému kreslíři, který vypadal nadějně. Neurodilo se. Po několika měsících mi napsal, že má jiný projekt a že na tomhle už dělat nebude.
Čeští a slovenští kreslíři mě zklamali. A tak jsem se rozhodl, že udělám něco ve velkém. Oslovil jsem několik desítek komiksových tvůrců na deviantart.com. Něco málo už jsem o tom na blogu psal. Říkal jsem si, že když jih oslovím skutečně hodně, někdo mi na nabídku kývne. Překvapivě jsem se nemýlil. Z těch zhruba 40 (no, ono to bylo přesně 40, což je náhoda), které jsem oslovil, se mi jich dost neozvalo. Dost se jich ale ozvalo, napsali mi, že nemají čas, nebo že dělají jen placené projekty. Musím ale obecně říct, že jsem se u zahraničních tvůrců setkal s mnohem lepší odezvou než tady. Většinou mi každý napsal, že je rád za mojí nabídku, ale že… Nejde mi o to, co napsali, ale jde mi o to, jak to napsali. Byli všichni neskutečně slušní. S tímhle se u Čechů člověk pokaždé nesetká. Navíc někteří mě rovnou odkázali na stránky, kde je možné sehnat další kreslíře a zkusit zde svoje štěstí. Ani profesionální umělci, které jsem oslovil, mezi nimi i dva nebo tři, kteří aktuálně tvoří pro DC, se nenašel nikdo, kdo by mě nějak neslušně někam poslal nebo mě odbyl, nic takového. Zkušenost tedy dobrá. Jenže…
Jenže zdálo se, že nebudu mít štěstí. Asi 15 lidí po sobě mi odepsalo, že nic, že se na to necítí, nebo že chtějí neskutečně ohromné částky za jednu pitomou stranu. S prominutím ale dát 10 000 Kč za jednu stránku, to je opravdu trochu postavené na hlavu. A ne, tohle nebyl profesionální komiksový tvůrce, jen freelancer, který se prostě snaží uživit. Byl to dost rozdíl, když jsem se setkal s lepšími umělci, kteří chtěli zhruba 600 až 1 000 Kč za stránku. To už mi přijde pochopitelnější. Tak vzhledem k tomu, že jsem prvně chtěl zkusit najít někoho, kdo bude mít zájem tvořit zadarmo, poděkoval jsem jim za nabídku, ale zkoušel to dál, dál čekal, jestli se někdo neozve a bude ochotný jít do nejistého projektu. A několik lidí se skutečně nakonec objevilo. Jeden s tím, že by si za to přece jen nějaké peníze nakonec vzal. Fajn, souhlasil jsem s tím, ať mi pošle ukázku a já mu dám pak vědět, jestli bych do toho s ním šel. Sám možnost navrhl. To, co mi poslal bylo příšerné. Ne z hlediska uměleckého, ale z hlediska toho, že to ani trochu nevycházelo z mého scénáře, vypadalo to naprosto jinak, než jsem chtěl. Začal jsem si trochu zoufat, protože jsem si myslel, že nejsem schopný ani do scénáře napsat, co vlastně chci. Říkal jsem si, že jestli takhle scénu ze scénáře pochopil, tak to můžu vážně zabalit.
A pak se mi ozval… Ne, nebudu víc prozrazovat. Ale ozval se mi jiný kreslíř, který vypadá hodně nadějně a za zhruba 2 týdny od něj mám víc skic a návrhů, než od všech předchozích za rok a půl. Kdyby tohle vyšlo… No, bude to skvělá spolupráce. Tak doufám, že jsem to nezakřikl. A doufám, že Britové mají větší výdrž a zájem o komiks než Češi. Až bude jisté, že skutečně dokončíme první díl, dám sem skici a návrhy, protože ty vážně stojí za to. A bude jich hodně. Moc v to doufám. Kdybychom vytvořili komiksový sešit, všech 24 stran, bude to neskutečný artikl. Máme co nabídnout vydavatelstvím v Británii i USA a myslím, že tohle bude něco, co bude vydavatelství zajímat. Bude to něco, čím bychom mohli uspět. Je to krásný sen vidět Black Valley na pultech – nebo aspoň v eshopech. člověk má jít za svými sny, tak se snažím.