Moje první hororová literatura, s níž jsem se dostal do kontaktu, nesla jména dvou velikánů tohoto žánru. Současného, snad pořád ještě krále, Stephena Kinga, a potom také jméno pro některé zakladatele – pro mě určitě – samostatného hororového žánru Howarda Phillipse Lovecrafta. Povídky tohoto muže mě doslova dostaly svou bizarností a monstrózností, svými makabrózními popisy a kyklopskými monumenty. Jeho mýtus Cthulhu je něčím naprosto jedinečným, stejně jako oživení legendy zvané Necronomicon, grimoáru smrti a zla.
Když jsem začínal psát hororové povídky, chtěl jsem vzdát hold právě tomuto muži, protože bez jeho tvorby bych se k podobným povídkám jako „Chata v horách“, snad nikdy nedostal. „Chata v horách“ není přímo ve stylu H. P. Lovecrafta, ale je jím inspirována. Odehrává se v podstatě v současném světě a mám pocit, že i když se jedná o povídku z mé rané tvorby, podařilo se mi současnost i pradávnou mytologii spojit v poměrně zajímavé povídce.
Přiznám se, že „Chata v horách“ je jednou z mých nejoblíbenějších povídek, které jsem doposud napsal. A že už jich je téměř padesát. Zkuste se i vy začíst do příběhu v horách a zjistit, jestli na vás alespoň trochu dýchne onou lovecraftovskou temnotou a makabrózností.
Chata v horách (PDF soubor ke stažení)