Trosečník Svaté Eleonory je moje pocta H. P. Lovecraftovi. Dříve jsem ho četl hodně a teď jsem se k němu vrátil s novou sbírkou. Překvapivě jsem zjistil, že Trosečník vychází z „Dagona“, což jsem popravdě už zapomněl. „Trosečník Svaté Eleanory“ není klasická lovecraftovská povídka, je až příliš popisná, příliš názorná. Nechtěl jsem vzdávat poctu stejným stylem, ale hlavně příběhem, který pasuje do autorova universa. Zda se mi to povedlo, to nechám na vás, ale pro mě osobně je to jedna z mých vlastních nejoblíbenějších hororových povídek.

K téhle povídce bych ještě doplnil, jak se vytvářejí jména postav v povídkách. V době, kdy jsem psal povídku „Trosečník Svaté Eleanory“ jsem hodně poslouchal skupinu Korn. Podle jejich zpěváka pak získala jméno hlavní postava. Zpěvák se jmenuje Jonathan Davis a Jonathan je jméno, které se mi sem i dobově hodilo.

Trosečník Svaté Eleanory (PDF soubor ke stažení)

P.S.: Pokud někdo z vás četl i mou povídku „Výzkum“, která vyšla ve „3. antologii českého hororu“, možná najde spojitost právě s touto povídkou.